Hradecký dvůr Alžběty Richenzy

Hradecký dvůr Alžběty Richenzy

Panovníci okolních zemí

Habsburkové na poč. 14.st.

Albrecht I., Římskoněmecký císař

Rudolf III., Vévoda rakouský a štýrský, král český a polský

Fridrich I. (III.) Sličný, Římský král, vévoda rakouský a štýrský

Leopold I. Slavný, Rakouský a štýrský vévoda

 

Albrecht II. Moudrý (též Chromý), Rakouský vévoda

Jindřich Laskavý, Vévoda rakouský a štýrský

Otto Veselý, Vévoda rakouský, štýrský a korutanský

Jan zv. Parricida

Excerpováno z:

Doplňující literatura:

Litevský velkokníže Gedyminas

Je zajímavé, že počátek 14. století zrodil tolik zajímavých osobností, v případě panovníků vpravdě zakladatelů pozic, z nichž vyrůstá další sláva a období moci jejich států. Jmenujme například našeho Jana Lucemburského, jeho protějšky a protihráče Karla Roberta z Anjou, Ludvíka Velikého, Ladislava Lokietka a Kazimíra Velikého, či francouzského Filipa IV. Sličného. Po jejich bok se dle mého mínění staví i kníže Gedyminas.

Litva vstupuje do historie, resp. do probíhajících bojů o ovládnutí ruských knížectví, ve druhé polovině 13. stol. Toto území bylo dlouho politicky nesjednocené, o období raného středověku mnoho nevíme – něco málo je známo o výpravách Vladimíra I. a Jaroslava Moudrého proti Jatvěgům, které si chtěli podrobit. O expanzi východního Pobaltí se snažili také dánští králové Knut Veliký a Knut IV. Ve století 12. využili naopak litevští náčelníci slabosti Polska a Kyjevské Rusi a podnikali loupežné výpravy na jejich území. Toto vede k postupnému posilování moci jednotlivých náčelníků, k jejich vnitřním střetům a následně ke zcelování celého teritoria pod jedním vládcem. Zde se už projevuje vliv Řádu Panny Marie Němců jakožto silného vnějšího nepřítele vůči němuž je třeba se vymezovat.

Prvním známějším vládcem na Litvě byl Mindaugas (umírá 1263), který ovládal vlastní Litvu a částečně i Žmuď. V letech 1238 – 1240 využil ovládnutí ruských knížectví Tatary a připojil ke svému území tzv. Černou Rus. Aby odvrátil hrozící útok ze strany Řádu slíbil, že přijme křest. Na to konto ho papež Inocenc IV. nechal korunovat králem a na Litvě bylo zřízeno biskupství. Žmuď byla odstoupena Řádu. Vše ale skončilo neúspěchem a Mindaugas se vrací zpět k pohanství. Zatímco na západě se tedy Litva musí bránit útokům Řádu, naopak na východě je otevřen vzhledem k problémům ruských knížat s Tatary prostor pro expanzi. Toto je tedy ve zkratce dědictví, kterého se Gedyminovi dostává.

Gedyminas se objevuje na scéně roku 1315, kdy se zmocnil vlády a vystupuje rozhodně proti nepřátelům Litvy. Hned následujícího roku je odražen nápor jihoruských knížat, poté Gedyminas obrací svou pozornost k obávanému Řádu, který ovládá Žmuď. Dochází ke střetnutí a porážce Německých rytířů na řece Žejmile a v roce 1318 u Mědníků, následkem čehož rytíři Žmuď opouštějí.

Gedyminas se nyní zaměřuje zpět na ruskou oblast. Roku 1321 vítězí pod Bělgorodem, ovládá Žitomiř, Kyjev i Perejeslav, čímž pokládá základy litevské říši. Jejím centrem se stává v roce 1320 založený Vilnius. Důležité je, že na základě podniknuté expanze se do moci Litvy dostávají významné kupecké stezky a země se tak zapojuje do obchodního spojení mezi střední a východní Evropou. Vzestup odráží i Gedyminem přijatá titulatura krále Litevců a mnohých Rusů (Rex Litvinorum et multorum Ruthenorum). Následně bylo nutné zemi upevnit – i k tomu se Gedyminas postavil čelem. Povolává do země cizí řemeslníky, ba nebrání ani křesťanům, ať už ritu pravoslavného či římského – na misie se na Litvu vydávají především františkáni, ač sám pohan (doloženy jsou jeho styky s arcibiskupem rižským Fridrichem z Pernštejna, jeho spojencem proti Řádu, s nímž měl arcibiskup neshody, a papežem Janem XXII.) – stejně jako kdysi Mindaugas deklaruje svou ochotu nechat se pokřtít. Na papežovu výzvu je uzavřen mír mezi Litevci a Řádem.

Leč legáti brzy hlásí, že Gedyminas sice projevuje toleranci vůči křesťanům, avšak s podporou víry u poddaných je to už horší, o jeho vlastní konverzi ani nemluvě. Roku 1324 dochází k novému křižáckému vpádu na Litvu. K posílení svých pozic se Gedyminas spojil s polským králem Vladislavem (sblížil je společný nepřítel) – dochází ke sňatku Vladislavova syna Kazimíra s Gedyminovou dcerou Aldonou, která při křtu přijala jméno Anna. Jinou věcí je, že za Kazimíra III. byly vztahy spíše proměnlivé až chladné…

K dalšímu vpádu Řádu dochází o tři roky později, boje se táhnou až do roku 1337. Řád je podporován ve svém boji proti litevským pohanům říšskými knížaty, roku 1328 se do čela tažení staví sám Jan Lucemburský, leč tato výprava skončila stejně jako další neúspěchem. Odpovědí je Gedyminův útok na území Řádu roku 1330 a jeho značné poplenění.

Roku 1336 je proti Gedyminovi zformována nová kruciáta, již vedou bavorský vévoda Jindřich a braniborský markrabě Ludvík. Leč i tato končí vlivem zásahu krále Kazimíra neúspěchem. K dalšímu tažení dochází o rok později, znovu v čele stojí český král Jan. Jediným jeho úspěchem je založení hradu Bayerburg v litevském pohraničí.

A právě při obléhání tohoto hradu je Gedyminas roku 1341 zraněn a na zranění umírá. V jeho vojsku logicky vypuká panika a je rozprášeno. Leč Gedyminova smrt není koncem litevské říše. Jeho nástupce Javnuta tlaku Řádu odolá a cesta nastoupená Gedyminem vyvrcholí za necelých sto let v osobě Jogaily (Jagiella), který usedne na polský trůn a spolu s bratrancem Vitautasem (Vitoldem) uštědří Řádu zdrcující porážku u Grunwaldu…

Máme – li vše shrnout, Gedyminův význam v litevských dějinách spočívá, samozřejmě krom jeho osobních dispozic, v souhře událostí, jichž on dokázal využít. Střet polského panovníka s Řádem umožnil Gedyminovi expanzi a zároveň mu poskytl spojence v boji s Řádem, spojence, který by za jiných okolností byl pravděpodobně potenciálním soupeřem. Vládce posledního velkého evropského stále ještě nekřesťanského národa tak dokázal udržet útočící Řád, podporovaný většinou křesťanského světa i celou ideou středověkého křesťanství, za hranicemi Litvy a přitom využít sporů Tatary ovládaných ruských knížat k posílení své moci. Dočasným mírem s Řádem, více však aliancí s Kazimírem Velikým Gedyminas potvrdil své postavení a uvolnil si ruce k dalšímu konání. S relativně bezpečnou hranicí s Polskem a Prusy si tak mohl podmanit mnoho rozdrobených ruských knížectví až k hranicím Kyjeva.

Pomineme – li, že už samo ustanovení státu je činem velkého významu, je nutno pohlédnout k okolnostem za jakých se tak stalo. Velikost a v neposlední řadě schopnosti a státnický um Gedyminův ukazuje fakt, že odolal obrovskému, soustředěnému a de facto nepolevujícímu tlaku Řádu, který měl boj proti pohanům za svůj hlavní úkol a v něm byl podporován většinou tehdejšího světa a jeho vládnoucími strukturami a ideologií. Neboť Litevci zůstávali posledním národem v Evropě, který neznal Slovo Páně! Tomuto faktu dle mého názoru neubírá na významu ani skutečnost, že Řád vlastně potřeboval pohany ke své existenci (neboť doba „slavných“ křížových tažení do Svaté země již byla ta tam), tedy rychlé vítězství a christianizace Litvy v podstatě nemohla být v jeho plánu, a pak se nabízí otázka, pokud tuto tezi dovedeme ad absurdum, nakolik byly ony boje vážné… Leč toto už je podle mne čirou spekulací, kterou odmítám – i když pro Řád bylo nepochybně lepší pokud boje trvaly a konečný výsledek nebyl až tak v dohlednu, podsouvali bychom velmistru a jeho rytířům, a ostatně i dalším evropským světským rytířům, stejně jako samotným Litevcům, nepravdivé role pokrytců, kdybychom chtěli tvrdit, že boje, k nimž docházelo, nebyly navážno… I kdybychom připustili, že ze strany Řádu by toto mohlo (podmiňovací způsob bych tu zdůraznil) být do jisté míry opodstatněné, zapomínáme na laické rytíře, kteří se k výpravám Řádu přidávali, a hlavně na Litevce! Pro ně takové chování nemohlo přinést nic výhodného, bránili svou zemi i samu existenci, což se nepochybně obrazilo na dravosti jejich boje. A pochybuji, že by v takovém případě byl jakkoli laxní přístup druhé strany možný…

A již výše zmiňovaní Gedyminovi potomci Jogaila a Vitautas nepochybně navazují a staví na díle svého předka, tedy i zrod polsko – litevské personální unie na přelomu 14. a 15. století (což je záležitost nepochybného dějinného významu) může být opodstatněně brána jako důsledek Gedyminovy činnosti a politiky.

Použitá literatura: